καλησπερα, πειραματιζομαι εδω και καποιον καιρο με την κατασκευη βολιδων, προς το παρων μετραω 4 αποτυχιες και μια μερικη επιτυχια αλλα βρισκομαι σε καλο δρομο και πιστευω πως μεχρι την επομενη εβδομαδα θα βγαλω διαβολους αντιγραφη.
Αυτο που με κινει το ενδιαφερον ομως ειναι μια σκεψη που εκανα πριν απο λιγο καιρο και θα ηθελα τη γνωμη και την εμπειρια σας, περα απο το τυπικο σχημα diabolo των βολιδων αεροβολου που ξερουμε πως πεταει σταθερα αλλα χανει λογο αυξημενης αντιστασης γρηγορα την ταχυτητα της υπαρχουν τα χωρις φουστα (κολησα στην ονομασια τωρα) που ξερουμε πως δεν εχουν την ευθηβολια των διαβολων και οι σφαιρικες που απο οτι εχω δει σε διαφορα βιντεο ειναι καπως πιο ασταθης στην πτηση δεν πετυχαινουν την ταχυτητα των diabolo προφανως επειδη δεν εχουν φουστα να φουσκωνει και να καλυπτει τα κενα αλλα λογο σχηματως εχουν πολυ μεγαλυτερη διατρητικη ικανοτητα, σε ενα βιντεο που ειχα δει μια σφαιρικη επιασε ταχυτητα 400 fps περιπου και περασε ευκολα τις diabolo με την διπλη αρχικη ταχυτητα
και τωρα η ερωτηση,
αν ειχαμε μια βολιδα ατρακτοειδη, με σχημα "σταγονας" ξερουμε πως αυτο το σχημα ειναι το πιο αεροδυναμικο απο την αλλη θεωρητικα θα μπορουσε να ειναι σταθερο στην πτηση αφου το κεντρο βαρους της βολιδας θα ειναι μπροστα οπως στις αντιστοιχες diabolo και εαν τις κανουμε χειροποιητες μπορουμε να τις φτιαξουμε παντα θεωρητικα ακριβως στη διασταση της κανης μας ωστε να μην εχουμε μεγαλη απωλεια αερα.
Θα γινοταν να ειχαμε αξιολογα αποτελεσματα με τετοιου σχηματος βολιδες?
Υπαρχει κατι λαθος στη θεωρια?
Άσε τις θεωρίες,κάντο και πληροφόρησε μας :)
Μπράβο πάντως προκαταβολικά για την προσπάθεια
Φίλε μου καλό κουράγιο στις προσπάθειές σου αλλά το σχήμα που έχεις κατα νού δε θα δουλέψει. Πουθενά παγκοσμίως και σε κανένα όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα. Αυτό κάτι πρέπει να λέει. Και σίγουρα δεν είσαι ο πρώτος που το σκέφτεται.
Η σταθεροποίηση της βολίδας στα αεροβόλα δεν οφείλεται στο ότι το κέντρο του βάρους είναι μπροστά αλλά στο σχήμα της βολίδας το οποίο συνήθως αναφέρεται ως μπαλάκι του μπάτμινγκτον. Ωφελείται δε ελάχιστα από την περιστροφή, μάλιστα όσο πιό μεγάλη η μάζα της βολίδας τόσο πιό αργή κάνη χρειάζεται. Σε .22 LR ακόμα και σε υποηχητικές (subsonic) σφαίρες με ταχύτητες από 860-870 πόδια και 95 λιβρόποδα κινητική ενέργεια στην έξοδο της κάνης, βλέπουμε ότι ωφελείται η ευστοχία από την μεγάλη ταχύτητα περιστροφής της σφαίρας, συνήθως 4 στροφές/μέτρο και βλέπεις καταπληκτικές βαλιστικές συμπεριφορές. Αυτό συμβαίνει επειδή η σφαίρα του πυροβόλου είναι μασίφ αλλά και στο ότι έχει καλύτερο D.C και B.C http://www.jbmballistics.com/ballistics/topics/bcs.shtml
Δεν έχω δει αεροβόλο να γκρουπάρει καλύτερα και εννοώ όλα τα αεροβόλα από 100 μέχρι 3.000 ευρό και σε δυνάμεις από 20 μέχρι 100 λιβρόποδα, ούτε καν να πλησιάζει τις επιδόσεις ενός CZ 455 το οποίο βάλλει υποηχητικά sellier bellot .22 LR. 40 grain. Πόσο μάλλον όταν το πυροβόλο βάλει σε υπερηχητικές ταχύτητες. Το συγκεκριμένο διαμέτρημα από 1260-1340 πόδια ανά δευτερόλεπτο.
Σίγουρα το μέλλον στα αεροβόλα ( ιδιαίτερα στα προσυμπιεσμένα τα οποία σε διαμετρήματα μέχρι 0.30 αν αυξηθεί 20-30% η ταχύτητα με την κατάλληλη μασίφ πλέον βολίδα για να μπορεί να ευθυγραμίζεται υπερηχητικα και που δυστυχώς δεν έχει φτιαχτεί ακόμη, θα παίζουν στα ίσα ένα πυροβόλο τυφεκίο .22 magnum) είναι το σχήμα και το υλικό της βολίδας σε συνάρτηση πάντα με συγκεκριμένο τύπο κάνης.
Παράθεση από: diana350magnum στις Μαΐου 14, 2013, 08:17:25 ΜΜ
Φίλε μου καλό κουράγιο στις προσπάθειές σου αλλά το σχήμα που έχεις κατα νού δε θα δουλέψει. Πουθενά παγκοσμίως και σε κανένα όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί αυτό το σχήμα. Αυτό κάτι πρέπει να λέει. Και σίγουρα δεν είσαι ο πρώτος που το σκέφτεται.
εχει δοκιμαστει και μαλιστα απο οτι διαβασα σε κατι ξενα αρθρα χρησιμοποιουταν στα παλια ραβδοτα με τον χαρτινο τον καλυκα, πριν δηλαδη ανακαλυφθει ο μεταλλικος, εκεινα τα οπλα ριχνανε μεν βαριες βολιδες αλλα υποηχητικα οποτε πιστευω πως εχει καποιες ομοιοτητες με τα αεροβολα, σε ενα σχημα που ειχα βρει ελεγε πως η ιδανικη βολιδα ειναι απο τη μεγαλυτερη διαμετρο και μπρος 5/3 και η ουρα 10/3 cal και διαβασα καπου πως σταματησε να χρησιμοποιητε επειδη ειχε προβληματα με την εφαρμογη του στον μεταλλικο καλυκα,περα απο αυτα ομως βρηκα πολυ λιγες πληροφοριες
το λινκ ειναι τεραστιο αλλα αν ψαξεις στο google στις εικονες "qakulaakasubsonicperfec" θα το βγαλει.
Δεν κοιταω βασικα να κανει τελεια γκρουπ οσο να συνδιασω τα υπερ παντως σαν δοκιμη θα το επιχειρησω.
το βρηκα
(http://img291.imageshack.us/img291/6055/qakulaakasubsonicperfec.gif)
κατι τετοιο αλλα με στρογγυλη κεφαλη και ισως λιγο ευθεια στη μεση για να παταει καλα μεσα στην κανη
θα το ψαξω
Θα περιμένω με μεγάλη αγωνία λοιπόν να το εφαρμόσεις και στο αεροβόλο. Ένα τελευταίο μόνο θα σου πω, γιατί βλέπω πως είσαι αρκετά θεωρητικός. Η πράξη εφευρέθηκε για να καταρρίπτει τη θεωρία!
Φιλικά.
μπα με τη θεωρια εχω μαλωσει απο το σχολειο ακομα, παντως ειναι σωστο πως στην πραξη θα φανει.
Στα λειοκαννα χρησιμοποιουν τετοια σκαγια ( Heavy shot ) Η Remington συγκρκριμενα φτιαγμενα απο tungsten. Ειναι πιο βαρια απο τα απλα σκαγια και εχουν το σχημα που θες να φτιαξεις.
Εαν Κατασκευασεις τετοιο πραγμα θα πρεπει να ειναι υπο καποιας μορφης Sabot και να αποτελειτε απο δυο κομματια 1- το βλημα , 2- καποιου ειδους ταπας για την εμφραξη των αεριων.
σκεφτομουν μια κονικη φουστιτσα αποσπομενη αλλα θελω να δω πως παει χωρις πρωτα, θα εχει ενδιαφερων
Θέλω πολύ να το δώ να παίζει :)
Βασικά ήμουν πάντα απο τους ριζοσπαστικούς τύπους όπου έψαχνα μια δεύτερη ή και μια τρίτη λύση σε ένα πρόβλημα όσο κι αν ήταν ανορθόδοξες, σε καλό δρόμο είσαι πάντως :)