ΚΥΝΗΓΙ ΜΕ ΑΕΡΟΒΟΛΟ; TO ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ!

Ξεκίνησε από Gambler, Μάρτιος 15, 2013, 12:21:33 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Gambler

Όλοι μας παρακολουθούμε  με ευχάριστη έκπληξη αλλά και ενδιαφέρον, την μεγάλη
αύξηση σε πωλήσεις που παρουσιάζουν στην χώρα μας τα αεροβόλα τον τελευταίο
καιρό.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο  συνήθως αυξάνεται η αγορά των αεροβόλων σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Ελλάδα, είναι επειδή το αεροβόλο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για κυνήγι.
Εμείς εδώ το αγοράζουμε και το αφήνουμε να στοιχειώνει σε κάποια ντουλάπα.
Εγώ θέλω να αναφερθώ σήμερα στο αεροβόλο, όπως ακριβώς πιστεύω ότι του αξίζει.
Κυνηγώντας με αεροβόλο λοιπόν..................................................
Σήμερα ο κυνηγός που θα θελήσει να αναζητήσει το θήραμα του με αεροβόλο, έχει μια τεράστιο πληθώρα επιλογών. Κατ' αρχήν έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ελατήριο και σε προσυμπιεσμένο. Βέβαια υπάρχουν και τα διοξειδίου (αμπούλας) και τα πνευματικά (pump action) αλλά δεν αποτελούν παρά ελάχιστες παρουσίες στον χώρο του κυνηγίου με αεροβόλο. Τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Τα προ-συμπιεσμένα έχουν κερδίσει ραγδαία έδαφος. Γεμίζουν με αέρα μέσω μίας φιάλης καταδύσεων (SCUBA TANK) και προσφέρουν πληθώρα ευκολιών όπως το ότι έχουν σχετικά μικρότερο βάρος σε σχέση με τα συμβατικά αεροβόλα ελατηρίου, δεν έχουν ανάκρουση με αποτέλεσμα να είναι πιο εύστοχα, Μπορούν να μείνουν οπλισμένα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για δυσλειτουργία η μείωση της δύναμης αργότερα και μπορούν να πετύχουν ένα πουλί η ένα λαγό με διπλάσια τουλάχιστον δύναμη από ότι ένα αεροβόλο ελατηρίου, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο εάν επιθυμούμε την άμεση καταβολή του θηράματος ώστε αυτό να μην υποφέρει.
Από την άλλη έχουν το μειονέκτημα ότι πρέπει κάθε 20-30 άντε με 40 το πολύ βολές να τα γεμίζεις από την καταδυτική φιάλη, να πηγαίνεις για γέμισμα την φιάλη, να ελέγχεται κάθε φορά που την γεμίζεις (υδροστατικός έλεγχος) κ.λ.π
Κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα ελατηρίου και χρειάζεσαι διάφορα σωληνάκια ρακόρ τα γνωστά παραφερνάλια κ.λ.π...............
Από την άλλη ένα  αεροβόλο ελατηρίου κοστίζει λίγα λεφτά, έχει αρκετή δύναμη ώστε να εξολοθρεύσει ανθρώπινα (οξύμορον αλλά τι να κάνω) δηλαδή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά και ανώδυνα το θήραμα, έχει από μέτρια εώς πολύ ανάκρουση οπότε πρέπει να το μάθεις αλλιώς θα πληγώνεις το αυτί του λαγού και αυτός θα πεθαίνει
από μόλυνση και φριχτούς πόνους 5-6 ημέρες  αργότερα και τέλος κάθε φορά που το οπλίζεις ρίχνε, δηλαδή έχει αυτάρκεια δεν εξαρτιέται από φιάλες αέρα, αμπούλες η οτιδήποτε άλλο.
Επίσης είναι από βαρύ εώς πολύ βαρύ.
Το τι θα επιλέξει κάποιος εξαρτάται από το τι θέλει να κυνηγήσει, αλλά και από τα λεφτά τα οποία μπορεί να διαθέσει.
Συνήθως σαν πρώτο κυνηγετικό αεροβόλο η επιλογή είναι κάποιο ελατηρίου.
Δεν  σε αγχώνει και σίγουρα υπόσχεται τόσο διασκέδαση όσο και κάποια κυνηγετική ανταμοιβή.
Ποιος δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην εξοχή να έχει στήσει την σκηνή, να ψήνει καφέ στην φωτιά και δίπλα του να ξεκουράζεται ένα αεροβόλο. Α...... και η Ντόλη.........
Το τι διαμέτρημα θα χρησιμοποιήσει κάποιος εξαρτάται από το τι θα κυνηγήσει. Συνήθως λένε .177 σε φτερωτό και .22 η .25 σε τριχωτό. Βέβαια δεν είναι πάντα έτσι.
Τα σημερινά αεροβόλα μπορούν να πετύχουν υψηλότερες ταχύτητες από τα αεροβόλα της περασμένης δεκαετίας, οπότε ένα  σφαιράκι σε .177 άνετα θα διαπεράσει το σώμα μιάς φάσας με αποτέλεσμα το πουλί εάν δεν έχει χτυπηθεί σε ζωτικό όργανο να πετάξει μακριά και να πεθάνει ίσως και μετά από ώρες και φυσικά υποφέροντας.
Σε δυνατά αεροβόλα το .22 διαμέτρημα είναι πιο κατάλληλο για μεγάλα πτηνά.
Και σε τριχωτό όμως όπως ο λαγός, το .22 σε λίγα λιβρόποδα π.χ 12-15 δεν επιφέρει υδραυλικό σοκ αλλά ούτε και επιτυγχάνει διείσδυση στον κορμό του θηράματος.
Σε αυτές τις δυνάμεις προτιμότερο το .177 λόγω μικρότερης μετωπικής επιφάνειας, αυξημένης ταχύτητας και ευκολότερης  διείσδυσης στο σώμα του θηράματος.
(στην Εγκυκλοπαίδεια του φόρουμ έχω γράψει ένα άρθρο με τίτλο:  Τι σκέφτεσαι να αγοράσεις; Χρήση και διαμέτρημα. Θεωρώ ότι λύνει αρκετές απορίες επί του θέματος).

Εδώ πρέπει να επισημάνω δύο πράγματα πολύ σημαντικά.
Στο καθιερωμένο κυνήγι με λειόκανα έχω βρεθεί πολλές φορές μάρτυρας περιστατικών όπου τα σκάγια της ντουφεκιάς χτυπάνε την τσίχλα η την μπεκάτσα όχι στο σώμα αλλά 2-3 από αυτά πετυχαίνουν το ψαχνό στην φτερούγα κ.λ.π με αποτέλεσμα και εδώ το θήραμα να χάνεται και να υποφέρει.
Με ένα αεροβόλο εάν σκοπεύσει κάποιος σωστά και με το κατάλληλο σφαιράκι η επιτυχία είναι σίγουρη όπως και η άμεση καταβολή του θηράματος.
Το κυνήγι με αεροβόλο συνεπάγεται μια διαφορετική επαφή με την φύση αλλά και μοναδική δραστηριότητα, η οποία επιβάλεται αλλά είπαμε όχι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Το αεροβόλο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μυήσεις ένα  μέλος της οικογένειας  η ένα φίλο στην σκοποβολή και ο καλύτερος τρόπος να μάθεις σε κάποιον να χειρίζεται με ασφάλεια και υπευθυνότητα τα όπλα.
Το αεροβόλο έχει πολύ περιορισμένο βεληνεκές. Θα κυνηγήσεις στόχους στα 30-50 μέτρα το πολύ από εκεί και πέρα η βολίδα  θα διανύσει άλλα 30-40 μέτρα και θα καταλήξει στο έδαφος. Μπορείς δηλαδή να στοχεύσεις χωρίς να ανησυχείς για το που θα καταλήξει το σφαιράκι σου αν δεν πετύχεις την καρακάξα.
Με το αεροβόλο μπορείς να κάνεις έλεγχο των επιβλαβών στην αγροικία σου, στο κτήμα  σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα ενοχλήσεις η θα τραυματίσεις τον γείτονα σου.
Με το αεροβόλο θα περπατήσεις μέσα στην φύση και θα γίνεις μέρος της.
Θα ξοδέψεις με σύνεση το ένα και μοναδικό σφαιράκι που σου επιτρέπει να ρίξεις και έτσι μόνο όταν είσαι απόλυτα σίγουρος για τον στόχο σου θα επιχειρήσεις να διεκδικήσεις το θήραμα.
Δεν υπάρχει έκρηξη σε μπαρούτι αλλά ούτε και ενοχλητικός θόρυβος, με αποτέλεσμα
το κυνήγι με αεροβόλο να μην ενοχλεί την  υπόλοιπη πανίδα.
Δεν κινδυνεύει ο συνάδελφος  κυνηγός ο οποίος από απροσεξία θα βρεθεί λίγο πιο πέρα από εσένα.
Κυνηγώντας με αεροβόλο δεν υπάρχει περίπτωση υπερθήρευσης, θα χτυπήσεις ότι μπορέσεις να ξετρυπώσεις.
Το να χρησιμοποιήσεις για κυνήγι το αεροβόλο, είναι σαν να ψαρεύεις με ένα καλάμι απίκο και λίγο σπιτικό δόλωμα,,,τηγανόλαδο ψωμί φέτα.....κ.λ.π
Δύο τρία ψαράκια στο τηγάνι και πάπαλα........
Στην Ελλάδα αδικαιολόγητα υπάρχει μία οπλοφοβία η οποία έχει συμπαρασύρει εντελώς άδικα και το αεροβόλο.
Απόφαση μου να γράψω αυτό το άρθρο στάθηκε το ότι θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κάτοικου της Γης, να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή έχει ανάγκη να τραφεί η να ζεσταθεί (τουλάχιστον αυτά τα δύο), να κυνηγήσει, να ψαρέψει να συλλέξει πεσμένα ξύλα από την Αγκαλιά της Μεγάλης Μητέρας.
Έμαθα να έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους ανθρώπους.
Κανένας άνθρωπος δεν γίνεται κακός με την θέληση του.
(ουδείς εκόν κακός, όπως μας είπε και κάποτε ο Σωκράτης).
Μόνο αν η κοινωνία επιτρέψει στον σύγχρονο άνθρωπο να πλησιάσει ελεύθερα την φύση, θα μπορέσει να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.
Όσο φτιάχνουμε νόμους του στυλ απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού την Τρίτη την Δευτέρα και την Πέμπτη κ.λ.π   δεν νομίζω να πάμε μπροστά.
Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται το κυνήγι με αεροβόλα αλλά επιβάλλεται και η χρησιμοποίηση της διόπτρας για την επίτευξη αυτού.
Τι είναι η διόπτρα λοιπόν;
Η διόπτρα είναι μία συσκευή παρατήρησης η οποία λειτουργεί όπως και τα γνωστά σε όλους κυάλια. Έίναι ένα μονόκυαλο το οποίο επιτρέπει την στόχευση του θηράματος η του στόχου προκειμένου για σκοποβολή σε χαρτί, φέρνοντας την εικόνα πιο κοντά, έτσι μπορείς να σημαδέψεις το θήραμα με σιγουριά και να μην αστοχήσεις.
Στην Γαλλία επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού κατά την διάρκεια της νύχτας με την χρήση διόπτρας νυχτός η οποία δεν μεγενθύνει αλλά είναι x1.
Η διόπτρα δεν μεγαλώνει την δύναμη του αεροβόλου όπως νομίζει ο πολύς κόσμος.
Φέρνει τον στόχο πιο κοντά.
Στο αγώνισμα της σκοποβολής πάγκου στο γνωστό σε όλους Bench rest το οποίο γίνεται στα 25 μέτρα, είναι απαραίτητο βοήθημα και αποτελεί καθιερωμένο άθλημα παγκοσμίως.
Εκτός από εδώ φυσικά. Εδώ επιτρέπεται το πυροβόλο αλλά όχι το αεροβόλο.
Όπως θα έλεγε και ο ποιητής.......διαφαίνεται δόλος εκ προθέσεως αλλά και πρόθεσης εκ δόλου..
Επίσης στο field target δηλαδή στην σκοποβολή ανοιχτού πεδίου όπως καθιερώθηκε να λέγεται στην Ελλάδα. Αυτό που χτυπάνε μεταλλικές σιλουέτες ζώων στα 25-50 μέτρα.

Βλέπω μερικές φορές στο σκοπευτήριο τους μπαμπάδες με τα παιδιά τους.
Ο πιτσιρικάς έριχνε με το 80άρι και προσπαθούσε να το κρατήσει σταθερό στο χέρι του μιάς και οπάγκος του έπεφτε ακόμη λίγο ψηλός και ο πατέρας του γυρνάει και μου λέει. Έίμαι πολύ ευτυχισμένος που και τα δύο παιδιά μου αποφάσισαν να ασχοληθούν με την σκοποβολή.
Δηλαδή τι; Να μου γυρνάνε συνέχεια σε καφετέριες και μπαρ με παλιοπαρέες  που δεν γνωρίζω;
Μακάρι να μπορούσα να τους κάνω να αγαπήσουν και το κυνήγι, αλλά πως;
Αν επιτρεπόταν να κυνηγήσουν με αεροβόλο, τότε μου λέει είμαι σίγουρος ότι με το που θα πέρναγαν στην ενηλικίωση θα μου έλεγαν και οι δύο: Πατέρα μας υποσχέθηκες δίκανο. Πού'ντο;
Τώρα κλεφτά μου λέει στο χωριό λίγο το Πάσχα και λίγο το Καλοκαίρι παίρνουν το αεροβόλο και βαράνε πεσμένα κουκουνάρια.
Πώς να ξεθαρέψουν και να ασχοληθούν αργότερα  με το κυνήγι;
Και ξέρεις τι με στεναχωρεί περισσότερο;
Τι του λέω.
ΜΕ στεναχωρεί μου λέει, που εμένα ο πατέρας μου μπόρεσε να με μάθει να κυνηγάω από παιδί. Με αεροβόλο στην αρχή και μετά με ένα δικανάκι που είχε.
Δεν μπορείς να σκεφτείς πόσο με ωρίμασε αλλά και πόσο υπεύθυνο άνθρωπο με έκανε η επαφή με την φύση μέσω του κυνηγιού.
Κάπου εκεί είναι που σκέφτηκα αν το κυνήγι με αεροβόλο μπορεί να έχει σήμερα θέση στην κοινωνία μας.
Η Αγγλία είναι μια χώρα όπου το κυνήγι με αεροβόλο επιτρέπεται και μάλιστα οι κυνηγοί που κυνηγάνε με αεροβόλο είναι περισσότεροι από αυτούς οι οποίοι κυνηγάνε με πυροβόλα η λειόκανα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το κυνήγι με αεροβόλο είναι μια καθημερινότητα.
Τα πυροβόλα είτε ραβδωτά είτε λειόκανα είναι πολύ πιο επικίνδυνα τόσο για τραυματισμούς, όσο και για τέλεση εγκληματικών πράξεων.
Το κυνήγι είναι η μόνη σωστή προυπόθεση ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να τεθεί στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, να διαχειριστεί σωστά και με ασφάλεια την βιοποικιλότητα του πλανήτη
  Σήμερα στην Ευρωπαική Ένωση το κυνήγι δεν αποτελεί επίσημο κίνδυνο εξαφάνισης της πανίδας.
Το λαθροκυνήγι και μόνο με την μορφή της υπερθήρευσης αποτελεί τον 13ο λόγο που κινδυνεύει η πανίδα ενός τόπου.
Προηγείται η εξάπλωση των κατοικημένων περιοχών, η αλλοτροίωση των δασικών εκτάσεων και άλλα πολλά.

Εντάξει....κυνήγι με αεροβόλο ......και θα μου πείτε εσείς:   Είναι ηθικό;
ΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ! Αν ξέρεις να στοχεύσεις με το αεροβόλο σου, είσαι σίγουρος για την ευστοχία του αλλά και για την ικανότητα σου να ανταπεξέλθεις σε συνθήκες κυνηγίου,
Γνωρίζεις,  σέβεσαι και ποτέ δεν υπερβαίνεις τις δυνατότητες του αεροβόλου σου,
γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες του θηράματος και το αεροβόλο έχει αρκετή  δύναμη
ώστε να το καταβάλει άμεσα, τότε θεωρώ ότι κάθε ένας έχει το δικαίωμα να κυνηγάει με αεροβόλα όπως μπορεί να  κυνηγάει με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο μέσο.
Υπάρχει αυτή η τεχνολογική πρόοδος και εξέλιξη στα αεροβόλα που τα κάνει να απαιτούν από μόνα τους μια θέση δίπλα στον σύγχρονο κυνηγό.
Από την άλλη η δυσκολία του χειρισμού τους αλλά και το ότι είναι επιλεκτικά στο θήραμα, αποτελεί ένα δέλεαρ, μια πρόκληση ανυπέρβλητη για χιλιάδες κυνηγούς σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι τότε λοιπόν,,,,,αγαπημένοι μου φίλοι ονειρευτείτε και εγώ μαζί!




Ύες βορβόρω ήδονται μάλλον ή καθαρώ ύδατι.

Piperman

Μόνο sex και αεροβόλα πλέον