Ειδήσεις:

Γιατί το αεροβόλο είναι πρώτα απ' όλα διασκέδαση !!!

Κύριο μενού

M.O.A. Minute of angle

Ξεκίνησε από asrael, Φεβρουαρίου 29, 2012, 08:03:55 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

asrael

Ολοι βλέπουμε τον όρο MOA στα εχγειρίδια χρήσης των σκοπευτικών μας, σε διάφορες αναφορές για τεχνικά χαρακτιριστικά ( Ακόμα κι ο Χάρης στο άρθρο του για τις διόπτρες έλεγε ότι θα μας εξηγήσει τι εστί ΜΟΑ ). Πήρα εγώ την προτοβουλία λοιπόν να κάνω την αρχή και να αναλύσω τον όρο ΜΟΑ και πως προκύπτει, τι καλύπτει και γιατί έγινε πρότυπο ( standard ) στη ρύθμιση των σκοπευτκών μας.

MOA λοιπόν δεν προκύπτει από το Μήλο από την Ομορφη Αχλαδιά αλλά Minute Of Angle και αν το έλεγα στα ελληνικά θα το έλεγα με το μαθηματικό όρο Λεπτά της Μοίρας.

Πως αυτό εφαρμόζεται στα σκοπευτικά μας ( διόπτρες και κουκίδας );

Είναι μονάδα μέτρησης που περιγράφουν διαφρετικά μεγέθη στα σκοπευτικά των όπλων μας. Στις διόπτρες αναφέρονται στα κλίκ. Δηλαδή κατά πόσα λεπτά της μοίρας μετατοπίζεται το σταυρόνημα όταν κάνουμε ένα κλίκ. Ετσι έχουμε τιμές από ένα λεπτό ( από εδώ και στο εξής ΜΟΑ για συντομία ) μέχρι 1/32 ΜΟΑ σε πολύ εξειδηκευμένες και εξωτικές διόπτρες. Οσο πιο μικρή είναι η μετατόπιση τόσο πιο ακριβής είναι η ρύθμιση που μπορεί να γίνει στη διόπτρα ( συγνώμη για τους μαθηματικούς όρους κάντε υπομονή έχει κι άλλα μαθηματικά πιο κάτω :D ).

Η μεγάλη ακρίβεια έχει εφαρμογή σε αγωνίσματα σκοποβολής ακριβείας σε δεδομένη απόσταση ( τέτοιο αγώνισμα είναι το bench rest ) και στις μακρυνές βολές. Επίσης με την κατανόηση των διαστάσεων του MOA μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση της απόστασης του σκοπευτή από το στόχο χωρίς τη χρήση αποστασιόμετρου ( τέτοιο αγώνισμα είναι το Field Target ).

Στα σκοπευτικά κουκίδας περιγράφει το πάχος της κουκίδας και σε κάποια σκοπευτικα κουκίδας που εμπεριέχουν και κύκλο στο σταυρόνημα τους, είτε δύο μετρήσεις ( μία για τον κύκλο και μία για την κουκίδα ) είτε μία ( που να αναφέρεται στον κύκλο κι όχι στην κουκίδα ).
   
Σαν γενικός κανόνας έχει επικρατήσει ότι ένα ΜΟΑ ισούται με μία ιντσα στις εκατό γιάρδες ( θα δούμε αργότερα και το μετρικό σύστημα ), δύο ΜΟΑ στις διακόσιες γιάρδες κ.ο.κ. Παρακάτω θα δούμε πως λειτουργεί αυτό και στο μετρικό σύστημα :)

Αλλα για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το ΜΟΑ θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν ( ακόμα δεν σας έχω υπνωτίσει ίσως αργότερα γίνει κι αυτό από τα πολλά μαθηματικά που θα έχει το άρθρο ) στα μαθήματα της γεωμετρίας στη μέση εκπαίδευση ( υπόσχομαι να είμαι καλό παιδί και να τα κάνω απλά για να μη με κυνηγάτε κάποιοι - κάποιες ;D ).

Αλλά για να καταλάβουμε πρώτα τι είναι το MOA θα ξεκινήσουμε από ένα πολύ γνωστό σε όλους μας γεωμετρικό σχήμα, τον κυκλο. Μάθαμε λοιπον κάποτε στο γυμνάσιο ότι ο κύκλος είναι το γεωμετρικό σχήμα που ορίζεται από μία περιφέρεια της οποίας τα σημεία απέχουν το ίδιο από ένα κοινό σημείο, το κέντρο ( απλό δεν είναι μέχρι τώρα ;) ).  Αργότερα επίσης μάθαμε ότι η απόσταση από το κέντρο του κύκλου πρός οποιοήποτε σημείο της περιφέρειας του ονομάζεται ακτίνα του κύκλου ( κι αυτό απλό είναι ;D ) και ένα κομμάτι της περιφέρειας του κύκλου ονομάζεται τόξο ( πόσο πιο εύκολα να το κάνω πια !!! ).

Αργότερα μάθαμε ότι ένας κύκλος μπορεί να διαιρεθεί σε 360 απολύτως ίσα μέρη τα οποία ονομάζονται μοίρες και με αυτές μετράμε τις γωνίες. Επίσης μάθαμε ότι η κάθε μοίρα διαρείται σε 60 λεπτά της μοίρας.

Ετσι επιστρέφοντας στο θέμα μας περι διοπτρών και MOA το ένα MOA είναι 1/60 της μοίρας και αντίστοιχα όταν αναφερόμαστε σε μετρήσεις 1/4 MOA είναι ακόμα πιο μικρότερο!!!!

Στο παραδειγμά μας αναφερθούμε εν αρχή στο Αγγλικό μετρικό σύστημα και κατόπιν θα κάνουμε τους αντίστοιχους υπολογισμούς και στο Ευρωπαϊκό μετρικό σύστημα.

Ας ξεκινήσουμε παίρνοντας έναν κύκλο με ακτίνα 1. Μία γιάρδα πιο συγκεκριμένα για να απλοποιήσουμε τις πράξεις. Ταξιδεύοντας πίσω στα σχολικά μας χρόνια θα θυμηθούμε ότι η περιφέρεια του κύκλου βγαίνει από τον τύπο 2*π*r. Οπου r είναι η ακτίνα του κύκλου και π ο μαγικός αριθμός με την ατέρμονη ακολουθία δεκαδικών ψηφίων ( 3,14..... ) όπου εμείς θα χρησημοποιήσουμε πάλι για απλοποίηση των αποτελεσμάτων μόνο τα δύο δεκαδικά του ψηφία. 

Ετσι εφαρμόζοντας τον τύπο στον κύκλο μας ( 2*3,14*1 = 6,28 ) βρίσκουμε ότι η περιφέρεια του κύκλου είναι 6,28 γιάρδες. Ας υπολογίσουμε τώρα το τόξο που αντιστοιχεί σε ένα ΜΟΑ. Κάνοντας τη διαίρεση της περιφέρειας ( 6,28 ) διά του 360 μας παίρνουμε αποτέλεσμα 0.01744444 γιάρδες άνα μία μοίρα. Οπως είπαμε προηγουμένως η μία μοίρα διαιρείται σε εξήντα λεπτά άρα για να βγάλουμε το απότέλεσμα για το ένα ΜΟΑ διαρούμε το αποτέλεσμα δια του 60 και παίρνουμε 0.0002907407. Επειδή όμως σε μία γιάρδα δεν χρειαζόμαστε διόπτρα να βρούμε το στόχο ας δοκιμάσουμε να δούμε πόσο μεγάλο είναι το τόξο αυτό στις 100 γιάρδες. Ετσί πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στη μία γιάρδα με το εκατό ( 0.0002907407*100 = 0.02907407 ) και παίρνουμε 0.02907407 ώς αποτέλεσμα. Πόσο είναι όμως το 0.02907407 σε ίντσες;

Μια γιάρδα έχει 36 ίντσες οπότε πολλαπλασιάζοντας τις γιάρδες επί τις ίντσες ανα γιάρδα παίρνουμε τις ίντσες που αντιστοιχούν σε μία γιάρδα. Εδώ στο παράδειγμά μας λοιπόν 0.02907407 επί 36 μας κάνει 1.04666652!! Αρα τελικά δεν είναι μύθος ότι ένα MOA στις εκατό γιάρδες είναι μία ίντσα! Τα επιπλέον δεκαδικά δεν θεωρούνται σημαντικά στις 100 γιάρδες οπότε και δεν τα λάβαμε υπόψη μας.

Ας κάνουμε την ίδια άσκηση με το μετρικό μας σύστημα. Το πρώτο μέρος της άσκησης είναι κοινό και το μόνο που αλλάζει είναι η μονάδα μέτρησης. Οπότε ο αριθμός 0.02907407 πόσα εκατοστά είναι;

Πολλαπλασιάζοντας το 0.02907407 επί το 100 παίρνουμε το αποτέλεσμα ότι είναι 2,907407 εκατοστά ένα MOA στα εκατό μέτρα. Και φυσικά στα διακόσια είναι το διπλό στα τριακόσια το τριπλό κ.ο.κ

Κάπου εδώ έφτασε στο τέλος του αυτό το άρθρο ( τελικά δεν ήταν δύσκολα ;) ).
Ο καλύτερος δάσκαλος είναι αυτός που σου δείχνει που να κοιτάξεις αλλά ποτέ δεν σου λέει τι να δείς ....

gatos

.
.
.
                           '' Όλα καλά θα πάνε... ''


Artemis M16 .22 (Ηρακλής)  +  UTG Accushot True Hunter Classic 3-12X44 SWAT... 

Gamo CFX .177 (Δανάη) - Tuned  +  Nikko Stirling 6X40...

Cat People (Putting Out Fire) - David Bowie     https://www.youtube.com/watch?v=A9I7U4nuR_I

                Νύχι...  https://i.imgur.com/EVQAkrD.jpg
.
.
.